skip to Main Content

Diabetes

Diabetespatiënten hebben een verhoogde kans op mondgezondheidsproblemen. Uit onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen ontstoken tandvlees en diabetes. Het is bekend dat medicatie tegen diabetes beter aanslaat wanneer ontstoken tandvlees vooraf behandeld wordt. Als dit niet vooraf wordt aangepakt, kunnen de bacterien via het tandvlees in de bloedvaten terechtkomen en problemen veroorzaken. Het is essentieel van belang dat de huisarts en de diabetesverpleegkundige op de hoogte zijn van de risico’s van deze tandvleesontsteking.

Tandvlees- en kaakbotontstekingen blijven vaak ongemerkt.

De tandvleesontsteking kan zelfs tot verlies van tanden en kiezen leiden. Tevens heeft de diabetespatiënt vaak eerder last van een drogere mond.

Dit kan leiden tot een slechte adem, vieze smaak of verhoogde gaatjesactiviteit en schimmelinfecties in de mond.

Diabetes en mondzorg

Hart- en vaatziekten

Uit onderzoek komt naar voren dat er mogelijk een verband bestaat tussen parodontitis en bepaalde systemische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. 
Het bestaan van deze verbanden wordt enerzijds geweten aan gedeelde risicofactoren; zo vergroten roken en het toenemen van de leeftijd bijvoorbeeld de kans op het ontstaan van parodontitis en hart- en vaatziekten. Anderzijds wordt het bestaan van deze verbanden geweten aan het feit dat aandoeningen die de algehele gezondheid aantasten ook hun weerslag op het parodontium hebben. 
Uit onderzoek lijkt echter ook naar voren te komen dat een mogelijk verband tussen parodontitis en systemische aandoeningen zou kunnen berusten op het feit dat parodontitis de kans op het ontwikkelen van deze aandoeningen vergroot.

Parodontitis zou met andere woorden wellicht kunnen bijdragen aan het ontstaan van allerlei ziekten.

Nesse W, Spijkervet FKL, Abbas F, Vissink A. Relatie tussen parodontale gezondheid en algemene gezondheid 1. Luchtweginfecties en hart- en vaatziekten. 
Ned Tijdschrift Tandheelkde 2006; 113: 186-190

Hoe voorkomt u mondproblemen?

Wie systemische aandoeningen heeft, kan gebits- en tandvlees problemen beperken door:

  • een goede bloedsuikerspiegel
  • een goede mondhygiëne
  • tweemaal daags poetsen met een fluoride houdende tandpasta
  • gebruik een zachte tandhandenborstel of een elektrische tandenborstel
  • reinig ook de ruimten tussen uw tanden en kiezen met ragers of stokers
  • beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal 7 per dag
  • stop met roken
  • bezoek de mondhygiënist, ook als u geen klachten heeft
Back To Top